ESMER PİRİNÇ

ESMER PİRİNÇ

30 Temmuz 2010 Cuma

YAZ AYLARINDA BESLENMENİN PÜF NOKTALARI

Yaz aylarında beslenirken dikkat edilmesi gerekenler:

* Terleme ile artan sıvı kaybını karşılamak amacıyla günde en az 2- 2.5 litre (10-12 su bardağı) su içmeye özen gösterin.
Sıvı ihtiyacını karşılamak için süt, ayran, taze sıkılmış meyve suları, bitki ve meyve çayları tercih edin. Bebekler ve çocuklar sıvı kayıplarını ifade edemeyebilecekleri için anne- babaları dikkatli olmalı. Yaz aylarında egzersiz ve spor yaparken kış aylarına göre daha fazla sıvı kaybedeceksiniz buna dikkat ederek spora giderken yanınıza 1 ltlik bir şişe alın.

* Günün en önemli öğünü olan kahvaltıda şekersiz marmelatlar, az yağlı peynirler, içecek olarak süt, taze sıkılmış meyve suları, ıhlamur ve kuşburnu gibi bitki çayları tercih edin.
Her öğünde dört besin grubu;
et, yumurta, kurubaklagil grubu olan: et, tavuk, balık, yumurta ve nohut, kurufasulye, mercimek gibi kurubaklagiller ile bir avuç kadar fındık, ceviz vb. yağlı tohumlar ,
Süt ve süt ürünleri grubu olan: süt, yoğurt, peynir ve ayran
Sebzeler ve meyveler ve
Ekmek ve tahıllar grubu olan: pirinç, bulgur, mısır, çorbalar, vb. besinler yer verin.

* Besinleri pişirirken ızgara, buğulama, haşlama yöntemleri tercih edin.

* Enerjisi yüksek hamur tatlıları yerine sütlü tatlılar, meyve tatlıları, dondurma gibi tatlılar tercih edin.

* Bu aylarda artan sebze ve meyve çeşitlerinden yararlanarak günde en az 5 porsiyon sebze ve meyve tüketin. Başta kanser, kalp- damar hastalıkları, sindirim sistemi hastalıkları (kabızlık vb.) gibi birçok hastalığın önlenmesinde, kan şekerinin düzenlenmesinde sebze ve meyvelerin önemini unutmayın. Örneğin; yeşil biber, maydanoz, çilek, erik gibi sebze ve meyvelerde bol miktarda C vitamini yer alır. Yumurta, süt ve süt ürünleri, kayısı gibi besinlerde bulunan A vitamini ve kurubaklagil, fındık, ceviz gibi yağlı tohumlarda bulunan E vitamini yine antioksidan özellik gösterir. Ayrıca sebze ve meyvelerdeki posa miktarının yüksek olması vücuttan zararlı maddelerin uzaklaştırılmasına ve kilo fazlası olanlarda kilo vermeye de yardımcı olur.

* Özellikle yaz aylarında dışarıda ve açıkta satılan yiyecekler, sindirim rahatsızlıkları ve gıda zehirlenmelerine yol açabilir bunların tüketiminden kaçının. Sıcak havalarda besinlerin bozulma riski artar. Özellikle et, süt ve sütlü ürünler potansiyel risk grubudur.


Sağlıklı ve fit günler dilerim...

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder