ESMER PİRİNÇ

ESMER PİRİNÇ

29 Temmuz 2010 Perşembe

YAZ SICAKLARINDA BESLENMENİN PÜF NOKTALARI

Doğa kendi teknolojisine göre her mevsimde rengiyle, tadıyla, kokusuyla ve besin değeriyle yenmesi gereken yiyecekleri bize zaten sunuyor.
Bizim temel mantığımız, herşey yenilebilirdir. Kaymaklı ekmek kadayıfını da, kızarmış patlıcanı da gönül rahatlığıyla yiyebilirsiniz. Ama patlıcanı tam mevsiminde doya doya yediğiniz zaman zararını görmezsiniz. Biz, Türk toplumu olarak dengelemeyi bilmiyoruz, sadece yemeğin lezzetiyle ilgileniyoruz.

Örneğin buğday; çeperiyle, kepeğiyle doğal bir yiyecektir. Sadece un, makarna, börek, ekmek olarak tüketildiğinde vücut tarafından çok hızla emildiği için kan şekerini yükseltiyor ve pankreasın insülün salgılamasına yol açıyor. Kan şekeri yapıcı maddeleri birdenbire işleyen insülün, kişiyi bu kez çikolata, pasta, kek, çörek gibi hızlı karbonhidratlara yöneltiyor. Dikkat edilmesi gereken en önemli şeylerden biri, doğanın şekerini ve karbonhidratını almaktır.
Yazın ortalarına geldiğimiz şu günlerde hepimizi formda görünme hevesi sardı. Yaz aylarında plajların en çekici kızı olmak için çok düşük kalorili mucize olarak tanıtılan fiyasko diyetlere ihtiyacınız yok. Eğer 18 yaşın altındaysanız bu tür diyetler, uzun dönemde büyüme ve gelişmenizi yavaşlatarak boyunuzun kısa kalmasına neden olabilir. Kısa dönemde ise dolgun saçlarınızın güçsüzleşmesine, tırnaklarınızın kırılmasına, kolay hasta olmanıza neden olabilirler.

Bunlar yerine 6 süper besini normal beslenme düzeninize dâhil edin, hem sağlıklı hem de fit kalın.İşte yaz mevsiminin süper besinleri!

Soğuk Çorbalar:
Yaz aylarında birçoğumuza çorba içmek çekici gelmez. Fakat yaz menülerini eğlenceli ve lezzetli kılacak çorbalar olduğunu da unutmamak gerek. Yaza özel soğuk çorbaları öğünlerinize dâhil ederek, hem öğünde daha az kalori alacak, hem de çorbanın yarattığı doygunlukla daha geç acıkacaksınız. Salatalık dilimli yoğurtlu çorba veya soğuk buğday çorbası, hem sağlıklı hem de düşük kalorili seçeneklerdir. (hafif tarifler postumdan bulabilirsiniz.)

Kavun-Karpuz:
Beklemediğimiz anlarda gelen tatlı krizlerinin düşük kalorili yaz çözümü kavun ve karpuzu tercih etmektir. Bu meyveler lezzetli olmalarının yanı sıra, zengin su içerikleri nedeniyle de enerji içerikleri az olan meyvelerdir. Su içerikleri daha uzun süre tok kalmanızı sağlamakla kalmaz, idrara çıkma sıklığınızı da arttıracağından üzerinizdeki şişlik duygusunu da yenmenize yardımcı olur.

Izgara veya buharda pişmiş sebzeler:
Yaz mevsiminde birçoğumuz hafif şeyler yeme ihtiyacı duyar ve ne yememiz gerektiğine bir türlü karar veremeyiz. Sebzeler, hafif bir beslenme tarzı için idealdirler. Sebze yemeklerine ulaşamadığınız durumlarda, buharda veya ızgarada pişmiş sebzeleri tercih edebilirsiniz. Nasıl pişireceğim diyorsanız çözümü kolay… Eğer buharda pişirme makineniz yoksa kaynayan su dolu bir tencerenin üzerine metal bir süzgeç koyarak kendi buharda pişirme makinenizi yaratabilirsiniz. Dumansız ızgaranız mı yok? Üzülmeyin, sebzeleri yıkadıktan sonra ince ince dilimleyin ve tost makinesine dizin. Izgara olmuş sebzeler, az zeytinyağı ve değişik baharatlarla daha da lezzetli hale geleceklerdir.

Salatalar:
Salatalar, hem hafiftirler hem de doğru hazırlandıklarında sağlık ve vitamin deposudurlar. Salata yapmak için sebzeleri akan su altında iyice yıkadıktan sonra istediğiniz şekilde doğrayabilir ve salata kâsenizde değişik sebzelerle bir renk cümbüşü yaratabilirsiniz. Daha besleyici bir salata hazırlamak için, sebzelerin üzerine haşlanmış makarna veya haşlanmış yeşil mercimek ekleyebilirsiniz. Kalsiyum açısından zengin bir salata için salatanıza peynir, protein açısından zengin bir salata için ızgara tavuk veya balık eklemeyi ihmal etmeyin. Salatanızı kalori bombası haline getirmek istemiyorsanız yağlı soslar kullanmayın ve az zeytinyağı, limon suyu ve sirke ile kendi sosunuzu kendiniz yaratın. Semizotu gibi çiğ tüketilebilen sebzeleriyse unutmayın, yoğurtlu semizotu salatası da yaz için ideal bir alternatiftir.

Ayran:
Bu sıcakta ne içeceğim ben diye düşünüp gazlı içeceklere yönelmek yerine geleneksel içeceğimiz ayrana yönelin. İçindeki proteinle metabolizmanız daha iyi çalışacak, kalsiyumla kemikleriniz güçlenecek.

Balık:
Izgara balık, deniz kenarında yenen akşam yemekleri için idealdir. Mevsiminde olan balıkları tüketmeye gayret edin. Balıkların; beyin ve kalp sağlığınız için çok önemli olduğunu unutmayın. Diğer et çeşitlerine göre balıkların doymuş yağ içerikleri ve kalorileri daha düşüktür. Bu nedenle balığınızı bitirmekte tereddüt etmeyin. Haftada 3 kez balık yemeye gayret edin.


Besinlere yarın devam edeceğim...

Sağlıklı ve fit günler dilerim.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder