ESMER PİRİNÇ

ESMER PİRİNÇ

13 Temmuz 2010 Salı

Neden Kilo Alıyoruz???

Büyük şehirlerde; yoğun geçen bir iş günü sonrası, trafikte kaybedilen zaman,
evde geçirilen sürenin gittikçe azalması,
eve ulaşıldığında tüm günün beden ve ruh yorgunluğu üzerine en az emekle hazırlanan besinlerden makarna veya bir telefonla evimize kadar gelen büyük boy pizza,
yemekten sonra sağlık için yararlılığı son günlerde sıkça vurgulanan fındık, ceviz ve diğer yağlı tohumları bir avuç yerine birkaç avuç yemek günlük kalori gereksinmemizin çok üstünde besin alımına neden olurken yeme alışkanlıklarımızı da farkında olmadan değiştiriyor.
Halbuki iyi bir eğitim, daha iyi bir iş, iyi bir yaşam için yıllarca kendimize emek verir, yatırım yaparız. Hedeflerimize ulaştığımızda birde bakarız ki fazla kilolar ve buna bağlı sağlık sorunları ile boğuşmaktayız.
Sağlığımıza göstereceğimiz özenin geleceğimize yaptığımız yatırım olduğunu bilir ve tüm gün boyunca işimize verdiğimiz emeğin belki de çok daha azını akşam eve gittiğimizde kendimize gösterip hazırlayacağımız sağlıklı basit tarifler, uzun vadede kendimizi daha iyi hissettirerek en iyi ödülü bize verir.

Hafif, sağlıklı, özenli bir akşam yemeğinden sonra, ertesi günün kahvaltısı için sandviç poşetine koyacağımız, sevdiğimiz peynirlerden her hangi birinden abartılı olmayan bir parça veya yanında kalori gereksinmemize göre 1-2 dilim ekmek ve bir domates oldukça pratiktir. Artık ertesi günün toplantısı kadar önem verdiğimiz sağlığımız için de gerekeni yapmış oluruz.

Yaşam boyu diyet uygulamak elbette sevimsizdir. Sağlıklı beslenmek aslında bir yeme disiplinidir ve iş kariyerimiz kadar önemlidir. Hatta işimizdeki hedeflerin bize olan getirilerinin keyfini çıkaracağımız yıllarda karşımıza çıkacak sağlık sorunların da ertelemiş oluruz.

BKİ DEĞERİ

18,4 Kg/m2 DEĞERİNİN ALTINDA ZAYIF
18,5-24,9 Kg/m 2 DEĞERLERİ ARASINDA
NORMAL KİLOLU
25-29,9 Kg/m 2 DEĞERLERİ ARASINDA FAZLA KİLOLU
30-39,9 Kg/m 2 DEĞERLERİ ARASINDA OBEZ (ŞİŞMAN)
40 Kg/m2 ÜSTÜNDE İLERİ DERECEDE OBEZ


Bu aralıkların değerlendirilmesinde yaş ve cinsiyet faktörü önem kazanır. BKI / BVI değeri ideal olduğu halde bazen yine de mutlu olmayabiliriz.
Bu noktada yağ yüzdeniz önemlidir. Yağlı ve kaslı kilonun görünümü çok farklıdır.
Bu noktada kişinin yağ yüzdesini azaltacak şekilde sağlıklı beslenme alışkanlıklarının kazandırılabileceği ve beraberinde sporunda olduğu bir program izlenir.
Sporcularda bu tablo kullanılmaz, dediğim gibi yağ yüzde oranı bu kararda önemlidir.

Çocuklarda ise daha çok büyüme eğrisi dediğimiz persentilleri kullanırız.

Bu noktada aklınızda hep şu soru olmalı neye göre şişman, kime göre şişman??? Koruyamadıktan sonra o kiloya inip sonra tekrar kilo aldığınızda vücudunuz daha çok hasar görecektir. Kilonuz sağlığınızı fazla kilolu denilen noktadan itibaren tehdit etmeye başlar. Bu noktayı aşmak beraberinde birçok sağlık sorununu getirir. Önemli olan bu boyutlara erişmemektir.

Yoğun Çalışan ve ben asla bu tempoda diyet yapamam diyenler!!!
işte size iş yerinde uygulayabileceğiniz 8 beslenme önerisi:

►Sabah odanıza girerken sekterinizden çay veya kahve yerine, 1 bardak taze sıkılmış meyve suyu, 1 bardak süt, 1 kase yoğurt, 1 porsiyon taze veya kuru meyve isteyebilirsiniz. Böylece güne daha iyi başlayacaksınız.

► Gün içerisinde asansör yerine merdiven kullanın. Her merdiven aktivitesi sonrasında 1 bardak su için. Böylece su içmek için bir bahaneniz oluşacak, bu şekilde hatırlayabileceksiniz.

► 2 saatten fazla masanızda hareketsiz oturmayın. Arada ofis içerisinde veya dışarısında hareket edin. Bir fitness uzmanından masa başı yapılabilecek öneriler edinin ve uygulamaya çalışın.

►Ara öğünlerinizi ihmal etmeyin. Böylece kan şekeriniz kontrol altında olacak, çalışma performansınız ve konsantrasyonunuz olumsuz etkilenmeyecektir. Mesela kahvaltıdan 2 saat sonra yiyeceğiniz 1 kuru incir veya öğlen yemeğinin ardından yine 2 saatte bir içebileceğiniz 1bardak süt veya ayran ikisinide sevmem diyenlere 1 galeta da olabilir yeterki sık sık yiyin ama bu yedikleriniz çikolata veya tatlı olmamalı :)

►Gün içerisinde tükettiğiniz çay ve kahve sayısını mümkün olduğunca azaltın. Kahvenizi tüketirken sütlü (sade veya kremalı değil) olmasına özen gösterin. Böylece az da olsa kahvenizle birlikte süt de tüketmiş olursunuz.

► Toplantı masasında veya toplantı arasında sağlıklı besinler tercih edin. (meyve gibi)

►İçecek olarak asitli içecekler ve hazır meyve sularından kaçının. Bunların yerine limonlu açık çay, bitki çayları (bilinçli tüketim önemli), tercih edebilirsiniz.

►Çalışma masanızda temiz, cam şişede bulunan su bulundurun. Düzenli su içme alışkanlığı kazanmak sağlık açısından son derece önem taşımaktadır.

Sağlıklı Beslenip beslenmediğinizi mi merak ediyorsunuz? O halde aşağıdaki soruları yanıtlayın ve kendinizi test edin.


BESLENME DURUMU ANLAMA TESTİ

Aşağıda sağlıklı beslenme alışkanlığı kazanmada dikkat edilecek noktaları sizler için sıraladım.
Kutucukları size uyan şekilde işaretleyerek; beslenme durumunuz hakkında genel bir bilgi sahibi olmanız mümkün.

1. Aşırı besin tüketiminden uzak durun.
□ EVET; UYGULUYORUM. □ HAYIR; UYGULAMIYORUM

Tabağınıza yeterli miktarda yiyecek koyarak tüketeceğiniz porsiyon miktarınıza dikkat edin. Tabağınızdaki yemeği bitirmeye çalışmayın; eğer doyduysanız kalan miktarı tabağınızda bırakın.

2. Öğün atlamamaya dikkat edin.
□ EVET; UYGULUYORUM. □ HAYIR; UYGULAMIYORUM

Sağlıklı Beslenme için; günde 3 ana öğün (kahvaltı, öğle ve akşam) ve 2–3 ara öğün (kuşluk, ikindi ve gece) tüketilmelidir.
Atlanan öğün, kişinin kan şekeri regülâsyonunda düzensizliğe ve çabuk acıkmasına neden olur ve kişi, bir sonraki öğünde daha çok besin tüketir. Bunun sonucunda ise vücuda fazladan enerji alınmış olur; kilo alımları meydana gelebilir.

3. Tükettiğiniz yağın miktarına ve cinsine dikkat edin!
□ EVET; UYGULUYORUM. □ HAYIR; UYGULAMIYORUM

Günlük enerjiye yağın katkısı %25–30 arasında olmalıdır. Tüketilen yağın ortalama üçte biri doymuş, üçte biri tekli doymamış, kalan üçte biri de çoklu doymamış yağ asitlerinden oluşmalıdır.

4. Günlük beslenmede posalı besinlerin tüketimini arttırın.
□ EVET; UYGULUYORUM. □ HAYIR; UYGULAMIYORUM

Posanın sağlık üzerindeki olumlu etkilerinden mümkün olduğunca faydalanın (Bağırsakların düzenli çalışmasına yardımcı olması, kansere karşı koruyucu olması, tokluk süresinin uzatmasını sağlaması gibi)

5. Uygun beden ağırlığını yaşam boyu korumaya çalışın.
□ EVET; UYGULUYORUM. □ HAYIR; UYGULAMIYORUM

Boy, yaş, fiziksel aktivite durumu gibi kriterler göz önüne alınarak belirlenen beden ağırlığını korunmak çok önemlidir.
Zayıflamak için uygulanan dönemsel diyetlerden uzak durun. Zaten kazanılmış olan sağlıklı beslenme alışkanlığı, kilo kontrolünüzde yeterli olacaktır.

6. Tükettiğiniz besinleri yavaş ve iyi çiğneyerek yiyin.
□ EVET; UYGULUYORUM. □ HAYIR; UYGULAMIYORUM

Tokluk, yemek yendikten 20 dakika sonra hissedilmeye başlanır. Bu yüzden yavaş yemek yemeye özen gösterin. Yemekte lokmalar arasında çatalı, kaşığı masaya bırakmak duraksamak bakımından faydalı olacaktır.

7. Tükettiğiniz yiyecek ve içeceklerin güvenilir olduğundan emin olun.
□ EVET; UYGULUYORUM. □ HAYIR; UYGULAMIYORUM

Besinleri güvendiğiniz yerlerden temin edin. Güvenle aldığınız besinlerin saklama, hazırlama, pişirme aşamalarında hijyene (temizliğe) önem verin.

8. Tek yönlü beslenmeden sakının.
□ EVET; UYGULUYORUM. □ HAYIR; UYGULAMIYORUM

Tükettiğiniz her bir öğünde 4 ana besin grubunu da bulundurmaya çalışın. Bunlar:
1- Ekmek-tahıl grubu,
2- Süt ve ürünleri grubu,
3- Meyve-sebze grubu,
4- Et-kuru baklagiller-yumurta grubu ‘dur.

Şimdi sonuçları değerlendirme zamanı!

‘Evet’ ve ‘Hayır’ cevaplarınızı lütfen sayın ve aşağıdaki 4 gruptan hangisinde yer aldığınızı tespit edin.

1- Cevaplarınızın hepsi ‘Evet’ ise;

(!)Tebrikler.
Sağlıklı Beslenme Alışkanlığı kazanmışsınız. Bunu yaşam boyu sürdürmeye devam edin.

2- Evet’ler çoğunlukta ise;
(!)Beslenme durumunuz genel olarak iyi; ama daha iyi olabilir.
Sağlıklı beslenme davranışını uygulamaya yaklaşmışsınız fakat birkaç yanlış uygulama halen mevcut.
‘Hayır’ cevaplarınızdan yola çıkarak eksiklerinizi görün ve sağlığınız için tamamlamaya çalışın. Bu aşamada bir Diyetisyene danışmak faydalı olacaktır.

3- Hayır’lar çoğunlukta ise;
(!)Beslenme durumunuz kötü; ama bunu düzeltmek sizin elinizde.
Sağlıklı beslendiğiniz söylenemez. Şişmanlık, kalp damar hastalıkları, diyabet gibi beslenmeyle direkt ilintili hastalıklara yakalanma riskiniz fazla.
Şu noktada yapmanız gereken şey; ‘Hayır’ cevaplarınızdan yola çıkarak eksiklerinizi görmek ve sağlığınız için bu eksikleri tamamlamaya çalışmak olmalıdır. Bunun için bir Diyetisyenden yardım alabilirsiniz.

4- Cevaplarınızın hepsi ‘Hayır’ ise;
(!)Dikkat! Durum kötü.
Çok sağlıksız besleniyorsunuz. Her an bir sağlık sorunu yaşayabilirsiniz; hemen önleminizi alın.
Sağlıklı Beslenme bilincini kazanmak için size en yakın Diyetisyen’den hemen yardım isteyin.
Doktor kontrollerinizi de ihmal etmeyin
4. Grup size acilen yardım edebilirim :))

Sağlıklı ve fit günler dilerimmm...

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder