ESMER PİRİNÇ

ESMER PİRİNÇ

15 Kasım 2010 Pazartesi

KURBAN BAYRAMINDA BESLENME

Kurban Bayramı tüm aile bireylerinin bir araya geldiği, görkemli sofraların kurulduğu keyifle yaşanan günlerdir.
Ancak bu dönemde sağlıklı beslenme göz ardı edilmemelidir.
Özellikle şişmanlık, kalp-damar hastalığı, diyabet, yüksek tansiyon, mide rahatsızlığı vb. sağlık problemi olan kişiler ve yaşlılar beslenmelerine dikkat etmelidir.

Etler vücudumuzun yapı taşı olan proteinlerin en önemli kaynağıdır. İyi kalite proteinin yanı sıra yağ, çeşitli mineraller (özellikle demir, çinko, fosfor, magnezyum) ve vitaminleri (özellikle B12, B6, B1 ve A vitamini) de içerirler. Kırmızı etin 100 gramı 250-300 kaloridir. Sıklık bakımından haftada 2 kez tüketmek en sağlıklısıdır.

Yağlı etlerin doymuş yağ ve kolesterol içeriği daha yüksek olduğundan kalp-damar hastalığı, diyabet, hipertansiyonu olan kişiler kurban bayramında, yağsız ya da az yağlı etleri tercih etmelidir. Kısıtlı miktarlarda et tüketmeli, aşırıya kaçmamalıdır. Aksi takdirde gut hastalığı riski artmakta ve tüketilen fazla miktardaki proteinen dolayı karaciğerimize gelen fazla yük bayram boyunca karaciğerimizi yormaktadır.

Et posalı bir yiyecek olmadığından aşırı miktarda tüketimi sonucunda kabızlık problemi ile karşılaşabiliriz. Ayrıca artan kolesterol damarlarda birikerek tıkanmalarına neden olur.Bir de bayramların vazgeçilmezi şekerli besinlerin tüketimiyle gelen fazla enerji harcanamayacağı için direkt vücutta yağ olarak depolanır.

Kurban Bayramı’nda et tüketiminde nelere dikkat etmek gerekiyor?

*Bayram günü kesilen hayvan eti, bekletilmeksizin birkaç saat içinde pişirilerek tüketilir. Ancak yeni kesilmiş hayvanların etlerindeki sertlik hem pişirmede, hem de sindirimde zorluk yaratır. Midede şişkinlik, hazımsızlık gibi sıkıntılara neden olur. Özellikle mide rahatsızlıkları çekiyorsanız, eti 24 saat bekletmeden tüketmeyin.

*Pişirme sırasında etin yağsız kısımlarını tercih edin ve pişirme yöntemi olarak ızgara veya haşlama yöntemini kullanın. Eti kavurarak veya kızartarak pişirilmeyin ve pişirme sırasında kuyruk yağı, tereyağı gibi doymuş yağı yüksek katı yağlar kullanmayın.

*Kurban bayramlarında yapılması gelenek haline gelmiş olan kavurmanın içine tereyağı ve kuyruk yağı konulmadan, kendi suyu ile kısık ateşte pişirilebilir. Etin içeriğinde bulunan yağ, yemeğin lezzeti için yeterli olduğundan ayrıca yağ eklemeyin.

*Etleri ızgarada pişirirken, etle ateş arasındaki uzaklığı eti yakmayacak ve kömürleşme sağlamayacak şekilde ayarlayın.(mangal ya da ızgara ile et arasındaki mesafe 15cm olmalı!!!) Izgarada direkt olarak ateşe maruz kalan etler ve çok pişirilerek yanma noktasına gelen etlerde kanserojen maddeler oluşur. Oluşan bu kanserojen maddeler vücudumuzda serbest radikal oluşumuna neden olarak hücre yapısında değişikliklere neden olurlar. Etlerin haşlanarak pişirilmesi, sağlıklı olmasının yanı sıra ette olması muhtemel barsak parazitlerinin insana bulaşmasını da büyük ölçüde engeller.

*Etleri; büyük parçalar şeklinde değil kıyma, kuşbaşı gibi küçük parçalara ayrılıp, tek pişirimlik miktarlara bölün, buzdolabı poşetlerine koyularak buzdolaplarının buzluk kısmında veya derin dondurucuda saklayın. Buzdolabında -2 santigrat derecede 1-2 hafta, derin dondurucuda ise -18 santigrat derecede daha uzun süre etler saklanabilir. Dondurduğunuz eti çözdürdükten sonra tekrar dondurmayınız.

*Etler, C ve E vitaminini içermediğinden mutlaka sebzelerle birlikte pişirilmesi veya etlerin yanında C vitamininden zengin sebze/salata/ taze sıkılmış meyve sularının tüketilmesi oldukça önemlidir. Bu yöntem hem besin çeşitliliğinin sağlanmasını sağlar hem de sebzelerde bulunan C vitamini, demirin emilimini arttırır.

*Genel olarak sakatat tüketimi de bu bayramda artar. Özellikle kolesterol hastaları ile kalp-damar hastalığı riski taşıyan kişiler sakatat tüketiminden kaçınmalıdır.

*iKavurma ve kırmızı et öğle öğününde tüketip, akşam öğününde ise sebze, kurubaklagil gibi posa içeriği yüksek yemekler tercih edin.

*İkram edilenlerin geri çeviremeyeceğinizi düşünüyorsanız güne sade bir kahvaltıyla başlayın. Kahvaltıda bal, reçel gibi şekerli yiyecekler yerine, domates, salatalık, tuzsuz ve az yağlı beyaz peynir tercih edin.

*Ev ziyaretlerine giderken düşük kalorili çorba, yoğurt, meyve, salata gibi yiyecekler yiyerek evden çıkın. Ayrıca çay ve kahve gibi, içeceklerin tüketimi fazla olursa kalp ritim bozuklukları, uykusuzluk ve mide şikayetleri artabilir.

*Şerbetli hamur tatlıları yerine de sütlü tatlıları tercih edin.

Sağlıklı beslenmeyi ihmal etmeyeceğiniz, sevdiklerinizle beraber güzel bir bayram geçirmeniz dileklerimle…


Hiç yorum yok:

Yorum Gönder