ESMER PİRİNÇ

ESMER PİRİNÇ

21 Kasım 2010 Pazar

KIŞ GELDİ DEPRESYON KAPIDA MI???

Her kış geldiğinde üstünüze bir hüzün çöküyor, kendinizi daha yorgun hissetmeye başlıyor; keyifsiz, bezmiş oluyor musunuz? Sabahları yataktan çıkmanız zorlaşıyor mu? ''Kış aylarında hep kilo alırım'' diyenlerden misiniz? Biz buna kış depresyonu diyoruz.
Araştırmalar depresyon vakalrının %14'ünün kış mevsiminde ortaya çıktığını gösteriyor.
Depresyon; sürekli karamsarlık, durgunluk, isteksizlik, uyku ve yemek yeme düzeninin bozulması, kendine dikkat etmeme, toplumdan uzaklaşma şeklinde seyreder.
Henüz tam kanıtlanmamış olmasına rağmen, depresyona neden olan faktörlerden biri de, vücuttaki serotonin hormonunun azlığıdır. ÇİKOLATA :) bu hormonun salgılanmasına yardımcı olur. Böyle günlerde çok fazla çikolata tüketmemizin nedeni de budur.
Depresyonda, besin öğeleri uzun dönem eksik alınırsa beyinsel ve zihinsel işlevlerimiz aksar. Ama bu besin öğeleri dengeli alınırsa depresyonun etkinliğini hafifletilebiliriz.

Peki bu kış depresyonundan korunmak için nasıl beslenelim???

* Meyve ve sebzeyi bol tüketin, salatasız sofraya oturmayın.

* Öğün atlamayın, 2 saat arayla sağlıklı atıştırmalar tüketin.

* Günde 2 lt su için.

* Alkolden uzak durun.

* Şeker tüketimini artırmak size kalıcı mutluluk vermez. Kafeinde aynı şekilde geçici etki gösterir. Her ikisinin de etkisi geçtikten sonra kendinizi daha yorgun hissedersiniz.

* Protein bağışıklık sisteminizi güçlendiren bir kaynak olduğu için proteinsiz kalmayın.

* Haftada 2 kez balık tüketin. Çünkü balıktaki omega 3'ün eksik alınması sizi depresyona karşı korunmaz hale getirebilir. Omega 3 yağ asitlerinden zengin diğer besinler; ceviz, keten tohumu, semizotu bunları da bolca tüketin.

Sağlıklı ve fit günler dilerim...

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder