ESMER PİRİNÇ

ESMER PİRİNÇ

20 Ocak 2011 Perşembe

ÇAYDA LEZZETİ NELER ETKİLİYOR?

İyi bir çay hazırlamak için en önemli faktör suyun seçimi.
Porselen demlik ve yumuşak kaynak suyu lezzeti artırıyor.
Çay suyunu uzun süre ve yüksek ateşte kaynatmayın.
Demleme süresi uzarsa hem çay acılaşır, hem de çaydaki kafein miktarı yükselir. Aynı zamanda suyun oksijeni kaybolur ve lezzeti azalır.
Her fincan için bir tatlı kaşığı çay en ideal miktar.
İdeal demleme süresi ise 5-6dakikadır ve demlenen çay yarım saat içinde içilmelidir.
Ayrıca çayın demini kaynatılmamalısınız.

Kahve, kakao, kola, bazı yiyecekler ve ilaçlarda olduğu gibi çayda da kafein bulunmaktadır.

Çayın kafein içeriği;
* demlenme süresi,
* demleme sırasında çayın karıştırılıp karıştırılmaması,
* çay- su oranı
* servis edilen fincan büyüklüğü
gibi birçok değişkene bağlıdır .

Sağlıklı yetişkin bireylerde ağızdan alınan kafeinin tamamına yakını (%99) emilir ve ağızdan alındıktan 5 dk. sonra tüm dokularda görülmeye başlar.

Günde 5 gramın üzerinde alınması durumunda ise konvülsiyon, koma,solunum ve kalp yetmezliği ortaya çıkabilir.

Klasik şekilde hazırlanan 1 fincan (200 ml) siyah çaydaki kafein miktarının
40 mg/ fincan .
Kafeinin günlük tüketim düzeyinin 300 mg’ı aşmaması öneriliyor.

• Bir fincan (200-250 mL) kahvede yaklaşık 100-120 mg,

• 1 çay bardağı ve 5 dak.demlenmiş 40-50 mg,

• kolalı içeceklerde ise 100mL de yaklaşıK 35-65 mg kafein bulunmaktadır.

Tepki verme süresi ve ruh hali üzerine etkileri olan kafeinin, doza ve kullanım sıklığına bağlı olarak bireylerde alışkanlık yaptığı da biliniyor.

Sağlıklı ve fit günler dilerim...



2 yorum: