ESMER PİRİNÇ

ESMER PİRİNÇ

29 Ekim 2010 Cuma

KOLESTEROL

Hayvansal kaynaklı besinler de ve tüm hücrelerde bulunan mum yapısında yağ benzeri maddelerdir.

Kolesterol, beyin, sinirler, kalp, bağırsaklar, kaslar, karaciğer başta olmak üzere tüm vücudumuzda yaygın olarak bulunur.

Kolesterol yalnızca hayvansal kaynaklı besinlerde bulunur.

Bitkisel kaynaklı besinler yağ içerseler bile kolesterol içermezler.
Kandaki kolesterolünüzün yüksek olması kalp hastalıklarına yakalanmanızdaki en önemli etkendir.


Dünya sağlık örgütü (WHO) yüksek kolesterol oranı, beyne, kalbe, böbrek ve diğer organlara kan taşıyan atardamarlara zarar vermektedir uyarısı yapmaktadır.

Eğer kandaki kolesterol miktarınızda artış olursa, arter adı verilen damarlarınızın duvarına fazla olan kolesterolleriniz birikirler. Damarın iç duvarında biriken kolesterol, damar içi kan akışkanlığını yavaşlatır ve kalp ritminde azalma hatta kalbin bloke olmasına neden olur.

Eğer kalbiniz oksijen ve kan hacmi açısından yetersiz ise göğüs çevresinde bir ağrı başlar.Bu durum uzun süre devam ederse sonuç kalp krizidir.

Sadece yüksek kolesterol tek başına bu hastalık bulgularını oluşturmaz. Çünkü farkında olmadan birçok kişi yüksek kolesterol değerlerine sahip olarak yaşamlarını sürdürür.

Kan kolesterol düzeyinizi düşürmek kalp hastalıklarından ve kalp krizi riskinden uzaklaşmanız demektir.

Total kolesterol düzeyi

200 mg/dL’in altı ...........................İstenilen değer
200-239 mg/dL ..............................Sınırda yüksek
240 mg/dL ve üzeri ........................Yüksek

Sağlıklı ve fit günler dilerim...

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder