ESMER PİRİNÇ

ESMER PİRİNÇ

14 Eylül 2010 Salı

YABAN MERSİNİ

30-35 cm yükseklikte, kışın yapraklarını döken küçük bir bitkidir.
Yabanmersini, yüzyıllardır yenilebilir, lezzetli bir yabani meyve olarak kullanılır..
Güz aylarına doğru olgunlaşır olgunlaştığında meyveleri mavi renklidir.
Meyvesinin dışında “yapısında bulunan maddelerden dolayı” puslu bir görüntü mevcuttur.
Bu görüntü içeriğindeki yüksek tanenleşmeden dolayıdır.

İngilizce blueberry (billbery) olarak bilinir.
Bu bitki ülkemizdeki literatürde
Yaban mersini olarak bilinir.
Ancak yetiştiği farklı coğrafyalarda farklı adlarla da bilinmektedir.

Örneğin;
Rize’de Likapa,
Trabzon’da Ligarba, Lifos veya Trabzon Üzümü,
Rize Pazar ilçesinde Kaskanaka,
Rize Ardeşen İlçesinde Çera (Çela),
Artvin’de Morsivit veya Mahabak,
Giresun’da Çalı Çileği,
diğer bölgelerde ise Ayı Üzümü, Çay Üzümü veya Çoban Üzümü.

Yaban mersini içinde polifenoller, salisilik asit, karaotenler, lif, folik asit, C vitamini, B vitamini, potasyum, manganez, magnezyum, demir, riboflavin, niasin, fitoöstrojenler vardır.

Yaban mersini meyvelerine karşı modern ilgi 2. Dünya Savaşından sonra meydana geldi. Çünkü yabanmersininin gözlere iyi geldiği artık bir sır değildi. 2. Dünya savaşı sırasında İngiliz Hava Kuvvetleri pilotlarının doktorların önerisiyle bol miktarda yaban mersini reçeli yiyerek gece uçuşlarına çıktıklarını ve yorgun gözlerini dinlendirdiklerini kayıtlardan biliyoruz. Pilotlar, yabanmersini reçeli yedikten sonra gece uçuşlarına çıktıklarında gece görüşlerinde bir düzelme ve iyileşme hissettiklerini sık sık rapor ediyorlardı.

Yaban Mersini'nin Faydaları:

Anti kanserojen ve antioksidan özelliğine sahiptir.
Kalp krizi riskini azaltır. Damar sertliği oluşumunu engeller.
Kan şekeri ve kolesterolü düşürür.
Adet kanamalarını düzenleyen bir meyve olarak tavsiye edilir.
Yaprak ve kuru meyvelerinden yapılan çay ishal giderici olarak kullanılır.
Göz yorgunluğu, miyopluk, katarakt, karasu (Glokom) ya karşı iyileştiricidir.
Şeker hastalığından kaynaklanan görme bozuklukları (Diyabetik retinopati) tedavisinde etkilidir.
Gece körlüğü, gece görüşünü artırıcı, kamaşma, retinayı güçlendirici
Tavuk karası (retinitis pigmentosa) hastalığının ilerlemesini yavaşlatıcıdır.

100 gr. taze yaban mersininin içerdiği besin değerleri:
Bir bardak likapa meyvesi 145 gram gelmektedir ve 21 gr karbonhidrat, 1 gr protein, 0.5gr yağ, 19mg C vitamini, 145 IU A vitamini 85 kalori içerir.

100 gram yaban mersininin %83'ü su, %0,7', si protein, %0,5'i yağ, %15'i karbonhidrat, %1,5'uğu lifdir.

62 kalori sağlar.

İçinde bu kadar faydalı öğeler içeren çok az besin vardır.
yaban mersininin sadece bir porsiyonu beş porsiyon kadar havuç, elma , brokoli ve balkabağı kadar antioksidan madde içerir.

Yarım su bardağı yaban mersini 1733 ünite E vitamini, 1200 mg C vitamini içerir.

Hergün en az 1 yemek kaşığı yaban mersini yemenizi öneriyorum.

Sağlıklı ve fit günler dilerim...

2 yorum:

  1. diyete gireli bi 5 gün oldu dün dayanamayıp tatlı ve çiğ köfte yedim:)acısını çıkarmak içişn sabah koştum bilmem fyda edermi.bu arada böyle bir bloga ihtiyacım vardı hoşgeldiniz yahu

    YanıtlaSil
  2. Hoşbulduk :)
    Arada dayanamayıp kaçamak yapabiliriz ama hemen kendimizi toplamayı bilmeliyiz, sporla telafİ etmeniz çok güzel.
    nasıl bir diyet uyguluyorsunuz?
    önceki kayıtlardaki tariflerimden de yararlanabilrisiniz Serpil
    bende ne zaman isterseniz yardımcı olurum :)

    YanıtlaSil