ESMER PİRİNÇ

ESMER PİRİNÇ

23 Eylül 2010 Perşembe

ACAİ BERRY

Orta ve GüneyAmerika’daki yağmur ormanlarında yetişen bir çeşit palmiyenin (Euterpe oleracea) meyvesidir.

Venezuella ve Brezilya’da bol miktarda hasatı yapılıyor ve ülke için önemli bir gelir kaynağı.

Acai berry 20-25 mm çapında koyu mor bol sulu bir meyve, kalın bir kabuğu ve ortasında iri bir çekirdeği var. Genellikle meyve suyu veya etli kısmı püre şeklinde tüketiliyor.

Piyasada kapsül ve toz formları da var. Kapsüllerin sabah akşam aç olarak alınması öneriliyor.

İçeriği:
%35-45 lipid (yağ)
%9-13 protein
%18-27 lif

Lipid içeriğinin % 71'i oleik asit, ayrıca omega 3, 6 ve 9 yağ asitleri.
Yani kötü huylu kolesterolümüzü düşürüp iyi huylu kolesterolümüzün yükselten yağ asitlerini bol miktarda içeren bir meyvedir.


Koyu mor rengi veren antosiyaninler doğal antoksidan özelliğe sahiptir.
Ayrıca E, C ve B vitaminleri ile demir ,fosfor, kalsiyum ve potasyum da bulunuyor.

Yüksek protein içeriği nedeniyle özellikle sporcuların kullanması öneriyorum. Yine yüksek protein içeriğinden dolayı tokluk hissi verdiğinden diyet yapılmasını kolaylaştırarak kilo kaybı sağlıyor.

Bir çalışmada kemoterapi öncesi verilen acai berry posasının, kemoterapiye bağlı DNA hasarını en aza indirdiği görülmüş. İçerdiği yüksek lif nedeniyle barsak hareketlerini düzenlediği belirtiliyor.

Ancak antioksidan kapasitesi en yüksek meyve olduğu bildirilmesine karşın pek çok meyve suyu ile yapılan başka bir çalışmada nar suyunun antioksidan kapasitesinin acai berry de dahil diğer tüm meyvelerden % 20 daha fazla olduğu tespit edilmiş.


Bu ara hepimiz yaz dönemi boyunca zayıflama hapları arasında acai berry yi de sıkça gördük.
Ancak bu ilaçlar sağlık bakanlığı onaylı olmayan içeriği net açıklanmayan tarım bakanlığı onaylı ilaçlar. Kullanıp sonuç alamayan birçok kişiye yardımcı oldum. 1 tabletteki kadar acai berry yi zayıflama amaçlı tükettiğinizi düşünürsek zayıflamadığınızı sadece antioksidan takviyesi aldıgınız için belki kolesterolünüzün düştüğünü ve kendinizi daha enerjik ve sağlıklı hissettiğinizi farkedeceksiniz. Bu tür ticari kaygılarla oluşturulmuş ilaçlardan sakınıp sağlıklı bir kilo kaybı için mutlaka bir diyetisyen gözetiminde diyet yapmanızı tekrar hatırlatıyorum :)

Sağlıklı ve fit günler dilerim...

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder