ESMER PİRİNÇ

ESMER PİRİNÇ

12 Ağustos 2010 Perşembe

RAMAZANDA BESLENME


Bu sene 16 saat aç kalacağımız bir ramazan ayı geçiriyoruz. Sıcaklarda halsiz kalmadan, hastalanmadan ve çok yemeden bu ayı nasıl geçiririz?
Bilindiği gibi ramazan dolayısı ile menüler çok daha zengin ve çeşitli hazırlanır. Aç kalındığı için sınırsız yeme düşüncesi belirir.Tabi ki beslenme alışkanlıklarında da büyük ölçüde değişiklikler olur.
Peki gün boyunca aç kaldığımız halde neden kilo alıyoruz?

Metabolizmamız bu süreçte hep kendini korumaya programlanmıştır. Tüm gün besin alamaduğmız için sonrasında yediğimiz herseyi depolar.

sahura kalkmak yerine, gece yatmadan önce yerseniz aç kalma süreniz çok uzar bundan dolayı vücut hızı düşer, halsizlik, baş ağrısı, yorgunluk ve dikkatinizde azalma sorunları baş gösterir.

En çok yapılan ilk yanlış!!!
Tüm gün acıkmamak için sahurda yenilen ağır hamurişleri, iftarda kızartmalar, ramazanın vazgeçilmezi şerbetli tatlılar.


Uykusundan fedakarlık etmek istemeyenlerin yaptığı 2. yanlış!!!
Sahurda sadece su içerek niyetlenme veya gece yatmadan hemen önce yemek. (Bu beslenme tarzıyla 16 saat olacak açlığı 20 saate çıkararak açlık kan şekerinin daha erken saatlerde düşmesine ve buna bağlı olarak günün daha verimsiz geçmesine neden oluyorsunuz.)

O zaman nasıl beslenmeliyiz?(oruç nasıl açılır?)


Azalan öğün sayısını sık yiyerek artıracağız.
İftarımızı 1 kase çorbayla açtıktan sonra en az 15 dk bekleyip et ve sebzeyi birlikte tüketmeliyiz. Yani akşam yemeğimizi 2 öğünde tüketeceğiz. Yavaş küçük lokmalar halinde uzun bir zaman dilimi içerisinde yemeli; iyice çiğneyerek oluşabilecek rahatsızlıkları önlemeliyiz.
Uzun bir açlıktan sonra tercih edeceğimiz besinler daha, yavaş sindirilen, mide ve bağırsak sisteminde uzun süre kalabilen ve kana geçiş hızı (glisemik indeks) düşük olan esmer tahıl ürünleri ile sebzeler, kuru baklagiller ve salata gibi besinlerden oluşmalı.

Sahur yemeği, için hafif bir kahvaltı tercih edin. Midenin boşalma süresini uzatarak, acıkmayı geciktirmelsiniz. Protein içeriği yüksek olan yumurta, peynir, yağsız süt sizi gün boyu daha tok tutacak.
Tatlı faslına gelice şerbetli hamur tatlıları ve kızartılan tatlılar yerine, sütlaç gibi hafif sütlü tatlılar veya meyve tüketin.


Beslenme şekline dikkat etmeyen sağlıklı kişilerde bile; sindirim bozuklukları, gaz birikimi, ani tansiyon yükselmesi veya düşmesi görülebilir.
Yeterli ve dengeli beslenmenin sağlanamadığı ramazan ayında, diyabet, tansiyon, kalp rahatsızlıkları olanların oruç tutmamasını tavsiye ediyorum.

Size fikir verebilecek bir menü örneği yazıyorum:
RAMAZAN MENÜSÜ

İftar: 20:15 1 büyük kepçe çorba
20.45 2 köfte kadar ızgara et,tavuk veya 200 gr balık
9 yemek kaşığı zeytinyağlı sebze yemeği
2 ince dilim ekmek
1 su bardağı yağsız yoğurt
Bol salata


22.0 1 porsiyon meyve ve 2 tam ceviz içi
23.30 1 su bardağı yağsız süt


Sahur: 4.00 2 porsiyon meyve
4.15 2 kibrit k. Beyaz peynir
1 haşlanmış yumurta
2 ince dilim ekmek
Şekersiz çay

Sağlıklı ve fit günler dilerim…





Hiç yorum yok:

Yorum Gönder