Detoksifikasyon; vücudun toksinlerden arınması demektir.
Nasıl ki çok yorgun düştüğümüzde dinlenmeye ihtiyaç duyarız hücrelerimizde biriken ve vücudun istemediği materyaller olan toksinlerden arınmamıza da detoksifikasyon denir. Toksinler hem vücudumuzda üretilir hem de dışarıdan alınır. Vücudun fizyolojik metabolizmalarının çalışması sonucunda açığa çıkar. Dışarıdan ise yemeklerden, soluduğumuz havadan, fiziksel temaslar sonucunda alınabilir.
Besinler, üretim safhasından başlayarak, mutfağımıza gelene kadar birçok işlemden geçer ve belirli oranlarda toksin kazanırlar.
Özellikle tarımsal ilaçların kullanılması, havadan, sudan, topraktan gelebilecek zararlı maddeler, saflaştırılma, korumak amacıyla koruyucu maddeler katılması, boyama gibi işlemlerde düşünülürse bir miktar toksin içerdiği ortaya çıkmaktadır.
Bunların yanında vücudumuz günlük işlevlerini gerçekleştirirken de toksin üretir. Vücuda gerekli olan enerji üretilirken serbest radikaller denilen ve vücutta istenmeyen maddeler oluşur. Bunlar vücuttan uzaklaştırılamazsa; kanser, kalp hastalıkları, erken yaşlanma, artrit gibi riskleri artırmaktadır. Bunların yanında baş ağrıları, halsizlik, yorgunluk gibi günlük olarak sürekli şikayet ettiğimiz rahatsızlıkların da nedeni olabilir.
Toksinleri vücuttan uzaklaştıran başlıca organımız karaciğerdir.
Böbreklerden idrarla,
Deriden ter ile,
Bağırsaklardan dışkı yoluyla atılır.
Karaciğerin görevini tam olarak yapmasını engelleyen maddeler ;
kafein (çay- kahveden),
Alkol,
İlaçlar,
Sigara dumanı,
Egzoz dumanı,
Fazla protein tüketimi,
Doymuş yağlar,
Rafine şeker ( çay şekeri-tatlılar vs ...)
Sağlıklı bir vücut belli düzeydeki toksinleri vücuttan rahatlıkla uzaklaştırabilir. Fakat vücutta fazla miktarda toksin varsa bu denge bozulur. Toksinler hücrelerin içinde birikmeye başlar ve çalışmalarını engeller. Günlük işlevini tam yapamaz duruma gelen vücut gerekli enerjiyi üretemediğinden yorgunluk, halsizlik, konsantrasyon güçlükleri, bellek zayıflığı gibi istenmeyen durumlarla karşılaşılır.
Detoksifikasyonun etkileri
* Hastalığı önleme
* Hastalığı tedavi etme
* Vücudu temizleme
* Kilo verme
* canlı ve parlak bir cilt
* Yaşlanmayı geciktirme
* Esnekliği artırma
* Zindeleştirme
* Motivasyon ve konsantrasyon artışı
Detox yazılarım hangi besinlerle detox yapılır gibi konularla devam edecek...
Sağlıklı ve fit günler dilerim...
slm XD detoksla ilgili bi blog bulduguma sevindim çünkü ben gıda tüketimine özellikle dikkat eden biriyim sorularımızı paylaşabilceğimiz bir formspring oluşturmanız ii olabilir.. iiigünler dilerim :)
YanıtlaSilhttp://narsistmoda.blogspot.com/
sorularınızı her zaman yazabilirsiniz :))
YanıtlaSildetox serisi devam edecek
sevgiler...
ASLI
yaptırmak istesem hangi kuruluşlardayada özel hastane veya dr. da yaptırmak gerekiyor acaba??:)
YanıtlaSildetox bir beslenme programıdır biz diyetisyenlerin yazdığı özel yiyecekleri içeren menülerle yapabilirsiniz.
YanıtlaSilben izmirde çaışıyorum isterseniz size yardımcı olurum. :)
sevgiler...
izmir - adana :)diyetisyenimin yazdığı sayfalarca menüler çok güzel aslında tatlı kısmı hariç:)ama uyamadığım tek nokta sabah erken güne başlamak metobolizmayı geç çalıştırmak sanırım bu yüzden başarılı olamıyorum utancımdan 2 aydır da gitmiyorum:))
YanıtlaSilKalktıktan en geç yarım saat sonra kahvaltı yapabilirsek vücut hızımız daha aktif olur ne kadar gec yerseniz o kadar zor yakarsınız:)
YanıtlaSilama kaçmak çözüm değil eminim diyetisyeniniz de sizi merak etmiştir daha fazla geciktirmeden gidin bnce:))