Kaynama süresi arttıkça içilen çaydaki KAFEİN miktarı artar.
Günde 4-5 bardaktan fazla içildiğinde kafein dozunun yüksekliğiyle alakalı erken doğum riskinde artış ,bebekte rahim içinde gelişme geriliği,doğmuş bebekte ani bebek ölüm sendromu,solunum sistemi sorunu,uykusuz,huzursuzluk gibi belirtilere neden olabilir.
Çay lezzetli bir içecek olmasının yanı sıra,bilim çevreleri, son yıllarda çayın tedavi edici potansiyelini tekrar keşfetmiştir.
Çayın, sebze ve meyvelerde de bulunan flavonoidler bakımından zengin bir içecek olması nedeniyle birçok hastalığa karşı koruyucu etki gösterdiği kanıtlanmıştır.
(flavonoidler güçlü antioksidanlardır)
ÇAYIN HASTALIKLARI ÖNLEYİCİ VE TETİKLEYİCİ YÖNLERİ
Yapılan çalışmalar yeşil ve siyah çayda bulunan flavonoidlerin Koroner Damar Hastalıklarına karşı koruyucu olduğunu göstermiştir.
• Hollanda’da 4807 kişi üzerinde yapılan bir çalışmada;
günde 3 fincandan fazla siyah çay tüketenlerde (350 ml) kalp krizi riskinin, hiç çay tüketmeyenlerden % 68 daha az olduğu saptanmıştır.
• Bir çok araştırmada çayın tansiyonu düşürücü etkisi kanıtlanmıştır.
• Çay türlerinin kolon, mide, özefagus ve akciğer kanserleri başta olmak üzere birçok kanser türüne karşı koruyucu görev yaptığı bilinmektedir.
• Ancak çayın bu etkisini gösterebilmesi için demleme süresinin 6 dakikayı aşmaması gerekir.
• Ayrıca hem yeşil hem de siyah çay bağırsak kanserinin gelişmesine karşı koruyucudur.
• Gerek yeşil çay, gerekse siyah çayın normal hücre büyümesini engellemeden kanser hücrelerinin çoğalmasını engellediği araştırmalar tarafından kanıtlanmıştır.
Özellikle Japonya’da yapılan çalışmalarda yeşil çay tüketim miktarına bağlı olarak meme kanserlerinin tekrarlanma sıklığının azaldığı ortaya çıkmıştır.
• Çay,sigara içimine bağlı tütün kanserojenlerinin sebep olduğu hasarları da engeller.
Sağlıklı ve fit günler dilerim...
Hiç yorum yok:
Yorum Gönder