Yemeğin bitiminden sonraki 1 saat içinde tüketilen 150 ml(1kupa) koyu siyah çayın, öğündeki demir emilimini arttıran C vitamini ve diğer faktörlere rağmen, emilimi % 75- 80 oranında azalttığı biliniyor.
Siyah çayın bu negatif etkiyi yeşil çaydan 2 kat, bitki çaylarından 3 kat fazla gösterdiği saptanmıştır .
Diyetinizde yapacağınız bazı değişiklikler siyah çayın demir yetersizliği anemisine neden olma ihtimalinin en aza indirilmesine yardımcı olacaktır:
BUNLAR NELERDİR?
• Yemekler ile çay arasında en az 1 saat fark olmalı,
• Hayvansal kaynaklı besinlerle C vitamini içeren sebze meyveler eş zamanlı tüketilmeli,
• Şekerle birlikte tüketilen çaydaki asit miktarı artıracağından bağırsaklardaki gerginliği artırarak şişkinliğe neden olur. Ayrıca karaciğerin yorulmasına neden olur. Çaya atılacak 3 tatlı kaşığı şeker yerine
1 orta boy meyve
veya
1 tabak sebze yemeği
veya
1 çay bardağı süt aynı kaloride ve daha sağlıklıdır.
Sağlıklı v fit günler dilerim...
çok doğru dedikleriniz. ah bi eşime bunu anlatabilsem. bi de doktor kendisi ama yemeğin üzerine siyah çay içmekten kendisini alamıyor:)) bi ara yeşil çay içiyorduk evde bitince unuttuk kendisini:) bi ara alayım da yeşil çaya dönelim ailecee:)
YanıtlaSilsevgiler.. meraklea bekliyorum ilerki yazınızı:)
çok teşekkür ederm modavesaire:)
YanıtlaSilhemen yeşil çay al, yaseminlisini çok severek tüketiyorum ben ama poşet değil tabiki:))
1 saat sonrada açık siyah çay içebilir ama en fazla 3 çay bardağı:)
sevgiler...