Tatlandırıcıların zararları hergün gazete sayfalarını boy boy süslerken başka alternatifler aramaya başladık.Bu sayede en moda olan tatlandırıcı da stevia.
Peki nedir acaba bu stevia?
Katkı maddesi midir?
Doğal mıdır?
Yapay mıdır?
Bu sorularla günde en az 10 kez karşılaştığım için bugünkü konuyu bu bitkiye ayırıyorum.
Bitki ailesinin krizantem familyasına ait bir bitkidir.
Bal yaprak veya şeker otu olarak da bilinir.
Aşırı tatlandırma etkisi olduğu bilinen tek bitkidir. Doğal bitki formu, şeker kamışından 10-15 kez, ekstresi ise 200-480 kez fazla tatlıdır.
Herbal özellikleri nedeniyle güney Amerika’da yüzyıllardır kullanılmakta olup halen ticari amaçla dünyanın pek çok bölgesinde yetiştiriliyor.
Dünyada en çok Japonya Kore ve Çin’de (%80 i) tüketiliyor.
%100 doğal olup ilave kimyasal içermiyor.Yüksek ısılarda stabil kalabiliyor bu nedenle pişirilerek kullanıma uygun.
Kalori içermeyen tatlandırıcı olarak kullanımının yanında bilimsel çalışmalarda stevia glikozidlerinin anti-hiperglisemik, anti-hipertansif, anti-tümör, anti-inflamatuvar, anti diyareal, diüretik ve immunmodülatuvar etkileri görülmüş.
Yapılan genetik toksisite çalışmalarında steviosidlerin genetik toksisite riski oluşturmadığı saptanmış. Türkiyede toz halinde extresi ve tablet şeklinde içecekler içecekler için tatlandırıcı formu bulunuyor. (Greenlite, Stevia tb).
Stevianın gıdalarda kullanımı için onay başvurularını FDA (Food and Drug Administration ) yıllardır geri çeviriyor.
Şirketin sitesinde fazla miktarlardakı stevianın olumsuz etkilerini gösteren çalışmalar var. Bunlardan birinde yüksek dozlarda stevianın erkek farelerde sperm yapımında azalma ve infertiliteye, dişi hamsterlerde de düşük doğum ağırlıklı bebeklere yol açtığı görülmüş. Diğerlerinde karsinojenik etki ve metabolizmada bozulmalar saptanmış. Ancak bunların hiçbiri doğrulanmamış ve Japonyada 30 yıldır yiyeceklerde katkı olarak kullanılmakta…
Tüm bunların yanında son 1 yılda stevia atağa geçmiş ve 180 civarında stevia içeren gıda tüm dünyada satışa sunulmuş.
Bu arada Coca-Cola Company 24 patent başvurusunda bulunmuş!!!
Uzun lafın kısası sakkarin ya da aspartam out stevia in :)
Sağlıklı ve fit günler dilerim...
Hiç yorum yok:
Yorum Gönder