Ramazan ayı geride kalmak üzere, önümüz bayram. Geçtiğimiz 1 ay boyunca oruç tuttuk, sigara içiyorsak (hala!) içtiğimiz miktarda ciddi bir azalma yaşadık, alkol tüketimimizde ise tatil yaşandı.
Bayramda bunların acısını çıkarmaya karar verirsek karşımıza ciddi sağlık sorunları ile zehir olan bir şeker bayramı çıkar. Ramazan boyunca oruç tutma nedeniyle günlük öğün sayısı azaltıldığı ve beslenme alışkanlıklarında değişiklikler meydana geldiği için bayramda normal yeme düzenine geçişte psikolojik olarak daha fazla yemek yeme eğilimi ortaya çıkıyor.
Bayramda birdenbire aşırı yemek yemek, şeker, çikolata, ağır hamur işleri ve diğer tatlıları aşırı tüketmek mide ve barsak sisteminde çeşitli rahatsızlıklara ve kilo alımına yol açıyor. Hepimizin hatırlaması gereken bayramın sevgi, saygı ve paylaşma dönemi olduğu! Bayramı yemek şölenine çevirmek gelenek haline gelmiş olsa da, bunun aslında sağlığımız için zararlı olduğu konusunda bilinçlensek ve paylaşımları duygusal içerikli tutsak birbirimize çok daha yararlı olacağımızı aklımızdan çıkarmamalıyız.
Bayram ziyaretlerinin tatlı bir gülümseme ile evinizde bitmesi için unutulmaması gereken temel bazı önlemler her zaman var..
*Gün içinde az az ve sık yemek alışkanlığı, oruç tutup az besin tüketimine 1 ay boyunca alışmış vücut için ilk koşul.
*Mutlaka size ikram edilen yiyeceklerden tadın ama tabağınıza çok az konulmasını sağlayın. Tadımlık ikramlar hem ev sahibini kırmaz hem de sizin sağlığınızı riske sokmaz.
*İkramlarda içecekleri, içeceklerden de az kafeinli, gazsız olanlarını tercih etmek, sık sık da su içmek günün en önemli seçimi olacaktır.
*Ev ziyaretleri yapıyorsak, ziyaret edilecek yerler arasında mesafe uzun değil ise yürüyerek gitmek, araba kullanılması zorunlu ise park yerini biraz uzakta seçerek biraz yürümek sindirime önemli katkılar sağlayacaktır.
*Evimizde ikram edeceğimiz yiyecekleri hazırlarken de dikkatli olursak sevdiklerimize güzel vakit geçirmede yardımcı oluruz. Yemeğe misafirimiz varsa kızartma yerine ızgara seçersek, bol salata ile soframızı renklendirir hatta yemek porsiyonlarını servis yapmadan önce birer salata tabağı ile ikrama başlarsak sağlıklı beslenme için örnek oluştururuz.
*Şeker bayramında ne yazık ki hamurlu ve şuruplu tatlılar ikram etmek geleneklerimizden..
Bunu sütlü tatlılara ve meyve salatalarına doğru değiştirmek sağlık için atabileceğimiz önemli bir adım olur…
*Yoğun çalışma dönemleri arasında bayramı 3-4 günlük tatil olarak değerlendirip sevdikleri ile otellere gidecek arkadaşlarımız da dikkatli olmalı tabii ki… Her şey dahil oteller, açık büfeler başlı başına risk iken bir de oruç sonrası bunları yaşamak daha da riskli olacaktır.
SAĞLIKLI VE FİT GÜNLER DİLERİM...
Hiç yorum yok:
Yorum Gönder