Hurma Protein, yağ ve karbonhidrat (üçünü bir arada) içeren tek meyvedir.
Su oranı% 20 olan hurma lifli bir yapıya sahiptir.Hurma,bilinen en eski meyve çeşitlerindendir.Yunanlı tarihçi Heredot; incilde ‘hayat ağacı’ olarak adlandırılan hurmadan, tatlı ihtiyacını karşılayan bir yiyecek ve şarap yapımında kullanılan meyve olarak söz etmektedir.
Hurmanın taze meyvesinde % 60-65 ve Acuva denilen kuru meyvesinde ise %75-85 dolayında şeker bulunur.Alkol üretiminde kullanılan üzümdeki şeker oranının % 20-25 dolayında olduğu dikkate alındığında, hurmanın daha avantajlı olduğu görülür.Libya’da hurmadan önemli miktarda alkol üretilmektedir.
Hurmaların her çeşidi A vitamini, B1, B2, B3 ve B6, potasyum, sodyum, magnezyum, kalsiyum, demir, fosfor, kükürt ve amino asitleri içerir.
Mineral maddelerden, sodyum, kalsiyum, magnezyum, demir, kükürt, fosfor, ve klor içerir.Ayrıca % 1.2- 6.7 tanen içirir.
100 gr hurmada, ortalama 260 kalori vardır.
Bu değer, kayısı ve şeftalide 52, muzda 97, ve portakalda 48’dir.
Bedevilerin çölün kavurucu güneşine rağmen, cilt kanserine tutulmadıkları dikkate alınarak yapılan araştırmalarda, hurmada kanseri önleyici etkisinin de bulunduğu ortaya çıkmıştır.
Suudi Arabistan, Irak, Cezayir, Mısır, Sudan en çok hurma üretimi yapan Arap ülkeleridir. Hurma meyvesinin yüzlerce cinsi vardır. Hurma ağacının ömrü yaklaşık 150 yıldır ve Türkiye’de Akdeniz, Batı ve Güney Anadolu bölgelerinde yetiştirilmektedir.
Ramazanda iftar sofrasının baş köşesine koyduğumuz hurma çeşitlerini sizler için topladım.
HURMA ÇEŞİTLERİ
Acve (Ajva)
Peygamber hurması olarak bilinen bu hurmanın şifalı olduğuna inanılıyor. Acve diğer hurmalara oranla daha büyük ve lezzetlidir. Hurma çeşitleri arasında hem şifalı hem de manevi özelliği olması nedeniyle bu hurma dünyanın en pahalı hurması olma özelliğini taşıyor kilosu 100tl den satılıyor. Suudi Arabistan'a özgüdür, Medine'de yetişir.
Maktum
Büyük, kızıl-kahverengi, ince kabuklu, yumuşak, unlu, orta-tatlılıkta bu hurma türü neme dirençlidir. Yetişme yeri Irak’tır.
Halavi
Irak’tan gelen bu hurma çeşidi, orta boylu, ince uzun, yumuşak ve aşırı tatlıdır. Halavi hurmaları açık kehribar renginde olup her birinde uzun ince tek bir çekirdek bulunur.
Bal Hurması
Bu hurma çeşidi yumuşak, kremalı görünen ve tatlıdır. Özellikle tatlı tarifleri için idealdir. Yetişme yeri İran.
Kraliçe
ABD California Indio’da Deval Ailesi tarafından Deglet Noor tohumundan elde edilmiştir. Noor’dan daha büyük, daha yumuşak ve daha tatlıdır. Genelde üst yarısı açık renkli ve altı da kahverengidir. Meyvesi uzun ince, yumuşak ve kremalıdır. Kraliçe hurmaları diğer hurmalar kadar tatlı değildirler.
Deglet Noor
Bu Cezayir ve Tunus'un en bilinen hurmasıdır. Yarı kuru ve sakızlı hurma diğer türler kadar tatlı değildir. Özellikle kurabiye ve pasta yapımında kullanılır.
Barhi
Etli meyvesi ve hoş kokusuyla birinci sınıf hurmalardandır.
SAĞLIĞIMIZA ETKİLERİ
· Gamma aminobutirik asit sedatif içeriğinden dolayı sakinleştirici ve rahatlatıcı etkisi vardır.
· A vitamini içeriğinden dolayı göz sağlığında olumlu etkileri vardır.
· Demir içerdiğinden anemi önleyici etkisi ve hamilelik döneminde fetusun gelişiminde olumlu etkisi vardır.
· Hurmada bulunan fosfor, çocuklarda ve yaşlılarda zihinsel ve bedensel gelişim için olumlu etkileri vardır.
· Lif içeriği bol olduğundan basuru hafifletici etkisi vardır.
· B1, B2 vitaminlerinin bir arada bulunmasından dolayı karaciğeri kuvvetlendirir.
· Hurma, içerdiği bol fosfor ve kalsiyum ile kemik zayıflığına karşı bünyeyi korur ve bu hastalıkların azaltılmasına yardım eder.
· Kansere ve kalp damar hastalıklarına karşı koruyucudur.
· Öksürük giderici ve balgam azaltıcı etkiye sahiptir.
· Sindirim sorunu çekenlere laksatif etkisinden dolayı önerilir.
· Damar sertliğini önleyici, kolesterolü düşürücü ve kanı temizleyici etkisi vardır.
***İsrailli bilim adamları, hurmanın, kalp ve damar hastalıklarından korunmak için önerilen elmadan daha etkili olduğunu açıkladılar.İsrail'de yapılan bir araştırmada, elma ve hurmanın yararları karşılaştırıldı. Hurmanın lif, mineral ve fenol açısından zengin olduğunu söyleyen bilim adamları, elmada daha fazla bakır ve çinko bulunduğunu, buna karşılık hurmada sodyum, potasyum, magnezyum, kalsiyum ve demir miktarlarının elmadan iki kat fazla olduğunu belirttiler.
Sağlıklı ve fit günler dilerim...
Hiç yorum yok:
Yorum Gönder