Milyon kere duymuşsunuzdur ; günde en az 8 bardak su için.
Ve de son yılllarda da su içecekler arasında çok daha fazla popüler olmuştur.
Nereye giderseniz, mutlaka birilerini hep su şişeleri taşırken görürsünüz. Hatta artık birçok sırt çantaları ve bel çantalarında bile su şişesi koyacak özel cepler/yerler var.
Peki su neden bu kadar önemli?
Vücudumuzun yüzde 50 - 60’ını oluşturan su, aynı zamanda vücut ısımızı dengeler, solunumumuza yardımcı olur, besinleri taşır, atıkları boşaltmak ve kasları çalıştırmaya yardımcı olur. Susuz geçen 3 gün sonunda sorunlar yaşamaya başlanır.
Su hepimizin bildiği gibi vücudumuz için vazgeçilmezdir ve aynı zamanda da çok önemli bir kilo verme faktörüdür. Kilo verimine yardımcı olmasının nedeni içerdiği oksijenin metabolizma hızını artırmasıdır. Buna rağmen su diyetlerin en çok ihmal edilen kısmı olur.
Çoğumuz bazen bütün günü bir bardak su içmeden geçiririz. Oysa vücudumuzun suya ihtiyacı vardır. Beynimizin yüzde 75’i kanımızın yüzde 82’si ve akciğerlerimizin neredeyse yüzde 90’ı sudan oluşmuştur. Ne kadar çok su içerseniz metabolizmanız o kadar hızlı çalışır. Dehidre olduğunuz andan itibaren karaciğeriniz, böbreklerinizin çalışmasına yardımcı olmaya başlar ve yağı kısa sürede metabolize edemezsiniz.
Su içmediğimiz takdirde metabolizmanız yavaşlar ve istemeyen yağların kalıcı olmasına sebep olur. Eğer vücudunuz susuzluğa alışmışsa vücuttaki su daha çok ayak bilekleri, kalçalar ve uyluklarda toplanır. Başka bir deyişle vücudunuz size güvenmediğinden mevcut olan bütün suyu susuz kalmış bir kaktüs gibi tutmaya çalışır. Vücudunuz bir kere suyun düzenli olarak sağlanacağını fark ettiğinde depolamış olduğu suyu bırakarak kilo vermenize izin verir.
Ayrıca gün içinde aldığınızı kontrol etmede güçlük çekiyorsanız su içmek tokluk hissi için hızlı ve sağlıklı bir yoldur. Atıştırmalarınız için yemekten önce ve sokağa çıkmadan önce bir bardak su içmekte büyük fayda vardır.
Kahve ve soda gibi içecekler sizin su kaybetmenize yol açar ve dehidre (vücudun susuz kalması) olmanıza neden olur.
Günlük önerilen su miktarı günde 10-12 bardaktır. Eğer çok miktarda kahve ve soda tüketiyorsanız basit değişikliklerle diyetinizdeki su miktarını artırabilirsiniz.
Suyu ne zaman ve ne kadar içmeli?
1) Yeni güne su içerek başlayın. Bu bir bardak su böbreklerinizi boşaltmanıza ve detoks sisteminizin gün boyu çalışmasına yardımcı olacaktır.
2) Kahvaltıdan bir saat öncesine kadar yavaş yavaş ama kısa aralıklarla içilen suyun birçok kronik hastalıklarda tedavi edici özelliği olduğu açıklanmaktadır.
3) Günde en 10-12 bardak su için, mümkün olursa sağlıklı alkali su için, içtiğiniz su ne kadar temiz ve sağlıklı olursa bedeniniz suyu o derecede faydalı kullanır.
4) Canınız bir şeyler atıştırmak istediğinde bir şeyler atıştırmaktansa onun yerine bir bardak su için ve biraz bekleyin. Göreceksiniz ki bedeniniz sizden yemek değil su istiyormuş!
5) Vücudunuzun size ne söylediğini anlamaya çalışın, başınız veya mideniz ağrıyorsa veya bitkinseniz veya kendinizi iyi hissetmiyorsanız ilaç almadan önce bir bardak su için ve neticeye göre hareket edin.
İşte gün içinde daha çok su almanızı sağlayacak bazı öneriler:
- Arabanızda bir şişe su bulundurun.
- İş yerinde sigara molası yerine su molası verin.
- Su bardağınıza bir kural koyun, “boşaldığı anda dolacak”
- Biri iş, biri ev için 2 şişe su alın .Birini her gün işten çıkmadan, diğerini de her gece uyumadan önce doldurun.
- Restoranda soda yerine su ısmarlayın.
- Çay ve kahve çok tüketiyor, çay, kahve içmeden uzun süre duramıyorsanız; ve yeteri kadar su da tüketmiyorsanız buna da artık bir dur demenin zamanı gelmiş. Çay ve kahve diüretik içeceklerdir. Yani vücuttan su atımına sebep olur.
- Vücudun su kaybetmesini önlemek için de kaybedilen su miktarını yerine koymak gerekir. Çay veya kahve kupanıza su koyup tüketebilirsiniz. Bunu sırayla yapabilirsiniz. Bir defasında çay, diğerinde su gibi.
- Su içmeniz gerektiğini hatırlatan minik post-it kâğıtlar da size yardımcı olacaktır. Monitörünüzün üzerine yapıştırabilirsiniz.
Amerikan Beslenme Derneği;
• Fiziksel aktiviteye, spora ,yürüyüşe vs,vücudunuz zorlanmağa başlayacağı zaman, aktiviteye başlamadan en az 2 saat önce en az 500 ml(yarım litre, iki su bardağı) su içilmesini,
• Aktiviteden yine 15-20 dakika önce en az yine 500 ml=2 su bardağı su içilmesini ve
• Aktivite sırasında her 15-20 dakikada bir de yine su içmeğe devam edilmesini tavsiye etmektedir.
Çocuğunuza su içme alışkanlığı kazandırın.
Tıpkı sağlıklı beslenme alışkanlığı gibi; su içme alışkanlığı da çocuklukta kazanılabilmektedir.
Çocuğunuzun su içmesini sağlamak için onun sevdiği, onun beğendiği bir suluk satın alabilirsiniz. Ama suluğun içinin plastik, vb. maddelerden oluşmadığından emin olun. İçi cam olan suluklardan almanız çocuğunuz için daha sağlıklı olacaktır.
Su zayıflatır mı?
• Elbette hayır. Aynı şey maden suyu için de geçerli. Bir gram bile kaybetme olasılığınız yok. Durmadan su içmenin ve ardından tuvalete gitmenin kesinlikle incelmenize bir katkısı bulunmuyor.
• Hatta dolaşım sisteminden kaynaklanan ve yaygın bir şekilde selüliti olanların ise fazla su içmekten dolayı şişebileceğini de belirtmekte yarar var. Aşırı su içmenin sonunda vücudun atmakta zorlandığı su, bünyede tutularak ödemlere dahi neden olabilir.
Sodadan vazgecemiyorsak noolcak?? Sanırım daha cok su icmeliyim :(
YanıtlaSilÖzellikle bu sıcak yaz günlerinde vücudumuz çok su kaybettiği İçin günde max. 1 soda ama extra 2 bardak daha su:)
YanıtlaSil